Λίγα λόγια για τη γύρη στο μέλι.


Οι μέλισσες, όταν επισκέπτονται τα άνθη για νέκταρ, έρχονται πάντα σε επαφή και με τη γύρη , η οποία προσκολλάται στο σώμα τους, και μεταφέρεται στην κυψέλη μαζί με το νέκταρ. Υπάρχουν και μέλισσες που συλλέγουν μόνο γύρη, η οποία τοποθετείται ξεχωριστά από το νέκταρ.
Εμάς μας ενδιαφέρει η πρώτη περίπτωση. για να αντιληφθούμε την ονομασία προέλευσης του μελιού.  Έτσι λοιπόν ,έχουμε στην διάθεσή μας ένα σημαντικό στοιχείο για την φυτική του προέλευση.  Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα άνθη  έχουν διαφορετικό σχήμα  και ποσότητα γύρης στα διάφορα είδη φυτών. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μέλισσες όταν επισκέπτονται το θυμάρι , μεταφέρουν πολύ λιγότερη γύρη  από αυτήν που μεταφέρουν από την καστανιά ή την σκαμπιόσα.
Στην φωτογραφία με το θυμάρι,  η  μέλισσα είναι καθαρή από γύρη, ενώ στις άλλες φωτογραφίες είναι κυριολεκτικά γεμάτες από τις γύρες της δεντρομολόχας και σκαμπιόσας.

μέλισσα σε θυμάρι


μέλισσα σε σκαμπιόσα

μέλισσα σε δεντρομολόχα
                                                                                     

 Αυτά τα στοιχεία έχουν κωδικοποιηθεί, σε ποσοστά γύρης απαραίτητα για να λέγεται ένα μέλι θυμαρίσιο ( χρειάζεται τουλάχιστον  το  16% της γύρης που υπάρχει στο μέλι να είναι από θυμάρι.) ή  καστανιάς  (χρειάζεται το 90% της γύρης να είναι από καστανιά) κτλ.
                                                                                                                                 Φίλιππος

Δεν υπάρχουν σχόλια: